Κριτική Ταινίας : The Zookeeper’s Wife

Το The Zookeeper’s Wife (Η Γυναίκα του Ζωολογικού Κήπου) είναι μια ταινία που εξιστορεί μια υπέροχη πραγματική ιστορία, με συναισθηματικές ερμηνείες. Ωστόσο, δεν καταφέρνει να κρατήσει το ενδιαφέρον και τελικά εντάσσεται στην κατηγορία “μια ακόμα ταινία για τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο”.

Η πρωταγωνίστρια της ιστορίας, Antonina Żabiński, υπήρξε μια πραγματική ηρωίδα κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής στην Πολωνία. Αυτή και ο σύζυγος της, Jan, χρησιμοποίησαν τον Ζωολογικό κήπο της Βαρσοβίας για να κρύψουν και να προστατέψουν τους διωκόμενους από το Ναζιστικό καθεστώς Εβραίους. Το υλικό της ιστορίας ακούγεται εξαιρετικό. Με φόντο τον πόλεμο, μια δυναμική γυναικά σώζει ανθρώπους και ζώα προσπαθώντας να σταθεί στα πόδια της, σε μια ιστορία που καλύπτει ένα διάστημα 10 ετών.

Το The Zookeeper’s Wife (Η Γυναίκα του Ζωολογικού Κήπου) είναι ταινία γραμμένη και σκηνοθετημένη από γυναίκες για γυναίκες, με την Niki Caro να έχει αναλάβει τη σκηνοθεσία. Το πρόβλημα όμως εντοπίζεται ακριβώς εκεί. Η ιστορία εστιάζει τόσο πολύ στον ιδεαλισμό της Żabiński και τη δική της σχέση με τους άλλους ανθρώπους, όπως με τον Γερμανό ζωολόγο, που ξεχνάει τους χαρακτήρες γύρω της και τις ιστορίες τους. Η ιστορία κουράζει. Σε ένα τρομακτικό περιβάλλον, ο μόνος χαρακτήρας που αναπτύσσεται είναι αυτός της πρωταγωνίστριας και μόνο τα δικά της συναισθήματα έχουν αντίκτυπο και μας ενδιαφέρουν.

Σε αυτό το περιβάλλον, η Jessica Chastain μοιάζει σαν να έχει πάρει όλη την ταινία πάνω της, και δεν απογοητεύει. Η ερμηνεία της είναι ζεστή και προσεγμένη, με τον απαιτούμενο σεβασμό που χρειάζεται όταν κάποιος μεταφέρει μια πραγματική ιστορία στην οθόνη. Η προσπάθεια της όμως για κάποιου είδους Πολωνικής προφοράς την κάνει να χάνει κάτι από την αξιοπιστία της αντί να κερδίζει. Ο συμπρωταγωνιστής της, Daniel Brühl, παίζει για ακόμα μια φορά τον Ναζί σε μια αξιοπρεπή ερμηνεία.

Οι περισσότεροι ρόλοι μοιάζουν να υπηρετούν κάποια στερεότυπα που συνήθως υπάρχουν σε ταινίες που αφορούν τη Ναζιστική Γερμανία, με αποτέλεσμα κανείς, πέραν της Chastain, να μην μπορεί να τραβήξει πάνω του την προσοχή. Εξαιρετική η κινηματογραφία του Andrij Parekh, αλλά και οι σκηνές της Jessica Chastain με τα ζώα που πραγματικά δίνουν ένα άλλο τόνο στην ταινία. Η βία απέναντι στα ζώα μοιάζει τόσο τρομακτική, που σχεδόν αρχίζεις να ενδιαφέρεσαι περισσότερο για αυτά παρά για τους ανθρώπους που κινδυνεύουν.

Η ταινία The Zookeeper’s Wife (Η Γυναίκα του Ζωολογικού Κήπου) είναι μια αξιοπρεπής, συγκινητική ταινία που μοιάζει να είναι φτιαγμένη με τις καλύτερες προθέσεις. Όμως δεν καταφέρνει να ξεφύγει από τις γενικεύσεις και τα στερεότυπα που συνήθως υπάρχουν σε αυτού του είδους των ταινιών ώστε να προσφέρει κάτι καινούργιο και ενδιαφέρον, και βάζει σε δεύτερη μοίρα τα θύματα της ιστορίας.

Σκηνοθεσία: Niki Caro

Πρωταγωνιστούν: Jessica Chastain, Johan Heldenbergh, Michael McElhatton και Daniel Brühl

Στους Κινηματογράφους

Πες μας την άποψη σου..