Κριτική Ταινίας : Wonder

To Wonder (Θαύμα) του Stephen Chbosky είναι μια ταινία που προσφέρει ένα συνονθύλευμα συναισθημάτων, χειριστικά, αλλά τόσο αναγκαία. Μια ταινία που δεν κάνει κάτι διαφορετικό αλλά είναι εμπνευσμένη και καλοφτιαγμένη, μεταδίδοντας ένα ισχυρό μήνυμα για τον εκφοβισμό.

Ο Auggie Pullman είναι όπως κάθε άλλο αγόρι – ονειρεύεται να γίνει αστροναύτης, παίζει παιχνίδια στον υπολογιστή και αγαπάει το Star Wars. Ο μικρός αυτός πάσχει από το σύνδρομο Treacher Collins, μια σπάνια παραμόρφωση του προσώπου, για αυτό και έχει ζήσει προστατευμένα όλη τη ζωή του. Όλα αυτά αλλάζουν όταν οι γονείς του αποφασίζουν να τον στείλουν σε ιδιωτικό σχολείο. Με αυτό έρχεται ο φόβος για τους άλλους, τα σχόλια και τα βλέμματα τους. Η ταινία όμως, δεν επικεντρωνόμαστε μόνο στο αγόρι και στο πώς αυτή η δυσάρεστη κατάσταση του προκαλεί πόνο. Βλέπουμε επίσης και την επίδραση που έχει όλο αυτό σε κάθε μέλος της οικογένειας, καθώς και στο σύνολο του κοινωνικού κύκλου της οικογένειας.

Η ταινία προσπαθεί να ενσωματώσει πολλές ιστορίες. Με τη χρήση διαφορετικών οπτικών γωνιών, χωρισμένη σε κεφάλαια όπως ένα βιβλίο, προσπαθεί να ενδυναμώσει την ενσυναίσθηση και την κατανόηση του κοινού, και να εισάγει κάθε θεατή στην ιστορία. Χωρίς να στερείται σε καμία περίπτωση τη χρήση των κλισέ και προκαλώντας ηθελημένα συναισθηματική χειραγώγηση, το Wonder (Θαύμα) είναι μια καλοφτιαγμένη ταινία. Με εντυπωσιακή σκηνοθεσία και κινηματογραφία, δημιουργεί ένα οικείο περιβάλλον μέσα στο όποιο μπορείς να νιώσεις ακόμα πιο σκληρά την έννοια της απομόνωσης, αλλά και το πώς η ελπίδα παραμένει ζωντανή μέσα από τις ανθρώπινες σχέσεις και την αποδοχή. Μια ίσως ρηχή προσέγγιση ενός μεγάλου προβλήματος με ένα Χριστουγεννιάτικο περίβλημα.

Το σύνολο του cast, με εξαίρεση κάποιους έφηβους, κάνει πολύ καλή δουλεία και, η άλλοτε μεγάλη star του κινηματογράφου, Julia Roberts, προσφέρει μια ειλικρινή και καλή ερμηνεία. Όμως, ο Jacob Tremblay κλέβει την παράσταση με μια ερμηνεία που συγκεντρώνει πάνω της το μεγαλύτερο συναισθηματικό βάρος της ταινίας, με τον χαρακτήρα του να συμβολίζει όλα εκείνα τα παιδιά που έχουν πέσει θύματα εκφοβισμού.

Μερικές φορές μια ταινία μπορεί να είναι τόσο καλοφτιαγμένη και ζεστή, που δικαιολογείς ακόμα και την παλιομοδίτικη ιστορία της, τη συναισθηματική χειριστικότητα της και το ανιαρό τέλος της. Το Wonder (Θαύμα), μέσα στα πλαίσια της πολιτικής ορθότητας και του βαριού μελοδράματος, είναι μια ιστορία που πρέπει να ακουστεί, έστω και αν πρέπει να το κάνει δυνατά, και να δώσει στο κοινό να καταλάβει για ακόμα μια φορά πόσο ενδιαφέρον είναι να είσαι διαφορετικός.

 

Σκηνοθεσία: Stephen Chbosky

Πρωταγωνιστούν: Julia Roberts, Owen Wilson, Jacob Tremblay, Izabela Vidovic, Mandy Patinkin και Daveed Diggs

 

Στους Κινηματογράφους!

 

Πες μας την άποψη σου..