Κριτική ταινίας : Perfect Days (Υπέροχες Μέρες)

Το Perfect Days (Υπέροχες Μέρες) του Wim Wenders υφαίνει επιδέξια μια αφήγηση που εξυμνεί τις χαρές της καθημερινής ύπαρξης, ενώ παράλληλα εξερευνά τα καθολικά θέματα της μοναξιάς, της αποδοχής και της αναζήτησης του νοήματος.

Ο Hirayama μοιάζει να είναι απόλυτα ικανοποιημένος με την καθημερινότητά του, εργαζόμενος ως καθαριστής τουαλετών στο Τόκιο. Πέρα από την αυστηρά δομημένη καθημερινή του εργασία, απολαμβάνει το πάθος του για τη μουσική και τα βιβλία. Και αγαπάει πολύ τα δέντρα, τα οποία και λατρεύει να φωτογραφίζει. Μια σειρά από απροσδόκητες συναντήσεις αποκαλύπτουν σταδιακά περισσότερες λεπτομέρειες για το παρελθόν του. Ένας βαθιά συγκινητικός και ποιητικός προβληματισμός για το πώς μπορεί κανείς καθημερινά να βρίσκει και να εκτιμά την ομορφιά του κόσμου γύρω μας.

Το Perfect Days είναι μια ταινία που απεικονίζει με όμορφο τρόπο την απλότητα των απολαύσεων της ζωής. Ακολουθώντας τον Hirayama, έναν ταπεινό καθαριστή τουαλετών στο Τόκιο, αναδεικνύει με χάρη τη σημασία των καθημερινών στιγμών, μέσω μιας διακριτικής αφήγησης. Εμπλουτίζει συνηθισμένες σκηνές με βαθύ νόημα, εκτιμώντας την ομορφιά του περιβάλλοντός τους. Είτε πρόκειται για το απαλό θρόισμα των φύλλων, είτε για μια τυχαία συνάντηση, το Perfect Days εξυμνεί τον πλούτο της ζωής στην πιο αγνή του μορφή. Η σχολαστική προσοχή στη λεπτομέρεια και το υπέροχο soundtrack προσφέρουν μια καθηλωτική εμπειρία.

Κάτω από τη φαινομενικά επαναλαμβανόμενη αφήγηση της ταινίας κρύβεται μια βαθιά εξερεύνηση της μοναξιάς και της αποδοχής. Μέσα από την απλότητά της, η ταινία εξερευνά πολυπλοκότητες της ανθρώπινης ύπαρξης. Το ταξίδι του Hirayama μας υπενθυμίζει ότι η ευτυχία μπορεί να βρεθεί σε απροσδόκητα μέρη, προτρέποντάς μας να αγκαλιάσουμε το παρόν.

Συνοψίζοντας, το Perfect Days (Υπέροχες Μέρες) του Wim Wenders λάμπει ως απόδειξη της δύναμης του κινηματογράφου να φωτίζει την ανθρώπινη εμπειρία. Οπτικά εκπληκτική και συναισθηματικά ηχηρή, μαγνητίζει με την εξαιρετική κινηματογράφηση και τη σχολαστική προσοχή στη λεπτομέρεια.

Σκηνοθεσία: Wim Wenders

Πρωταγωνιστούν: Miyako Tanaka, Koji Yakusho, Tokio Emoto

Στους Κινηματογράφους

Πες μας την άποψη σου..