Κριτική Ταινίας : Suburbicon

Η ταινία Suburbicon του George Clooney είναι μια αξιόλογη και αρκετά διασκεδαστική προσπάθεια του σκηνοθέτη και ηθοποιού, σε συνεργασία με τους αδερφούς Coen, για κοινωνική σάτιρα. Όμως, στην λόγω της έντονης προσπάθειας να εντάξει την κοινωνική κριτική στην ιστορία, ξεχνάει να δώσει πραγματική υπόσταση στους χαρακτήρες και τις καταστάσεις.

Μια φαινομενικά ήσυχη γειτονιά, έπειτα από μια δολοφονία ανακαλύπτει την ασχήμια που υποκρύπτεται κάτω από τον απολυμασμένο τρόπο ζωής τους. Το Suburbicon αποτελεί εξ’ολοκλήρου καλλιτεχνικό δημιούργημα του George Clooney, ο οποίος επέλεξε να συνδυάσει ένα σενάριο των αδερφών Coen, με τους οποίους έχει συνεργαστεί αρκετές φορές, και που έχει τον γνωστό τόνο τους, με ένα δικό του σενάριο με θέμα τις φυλετικές διακρίσεις το 1959. Εδώ είναι που αποτυγχάνει. Η ιστορία με την έγχρωμη οικογένεια αλλά και το κοινωνικό σχόλιο στα πλαίσια αυτής είναι τόσο σοβαρό, που δεν ταιριάζει με το ύφος και τη φύση της υπόλοιπης ταινίας. Ενώ θα μπορούσε να τονίσει τον παραλογισμό της αντιπαράθεσης, στην πραγματικότητα πρόκειται για μια αδέξια προσπάθεια να εντάξει το κοινωνικό δράμα σε μια ταινία που είναι μια σκοτεινή κωμωδία. Το αποτέλεσμα μοιάζει άνισο αφού δεν δίνεται αρκετή υπόσταση στους χαρακτήρες, οι οποίοι υπάρχουν απλά για να εξυπηρετούν το σενάριο του φυλετικού ρατσισμού και, ουσιαστικά, απλά προσπαθούν να ζήσουν.

Το cast, ένα σύνολο Α-list ηθοποιών όπως ο Matt Damon και η Julianne Moore, κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να υπηρετήσει το σενάριο και να δώσει διασκεδαστικές ερμηνείες. Αυτός που όμως κλέβει την παράσταση είναι ο Oscar Isaac, ο οποίος δίνει μια πραγματικά συναρπαστική ερμηνεία και αποτελεί το δυνατότερο κομμάτι της ταινίας. Οι σκηνές του είναι  απολαυστικές και ο ίδιος δίνει τον καλύτερο του εαυτό, ανεβάζοντας με την εμφάνισή του το mood της ταινίας και αξιοποιώντας στο έπακρο το σενάριο. Ο σχεδιασμός παραγωγής και η συνολική αισθητική είναι καλοσχεδιασμένα και κάνουν την ταινία ακόμα πιο ευχάριστη.

Το Suburbicon είναι ένα αγωνιώδες θρίλερ, μια σκοτεινή κωμωδία και μια δραματική ταινία συνδυασμένα αδέξια και κάποιες φορές ακατανόητα. Το ταλέντο όμως πίσω από αυτή την ταινία, η αισθητική της και η υπέροχη ερμηνεία του Oscar Isaac, την κάνουν ευχάριστη, ενώ το μήνυμα κατά του ρατσισμού είναι πάντα ευπρόσδεκτο.

 

Σκηνοθεσία: George Clooney

Πρωταγωνιστούν: Matt Damon, Julianne Moore, Noah Jupe και Oscar Isaac

 

Στους Κινηματογράφους

 

Πες μας την άποψη σου..