Κριτική Ταινίας : The Wife

Το The Wife (Η Σύζυγος) του Bjorn Runge είναι ένα απλό δράμα για έναν πολύ περίπλοκο χαρακτήρα, το οποίο βασίζει κάθε δυναμική του στις δυνατές του ερμηνείες και στην ταύτιση του κοινού με τον κεντρικό του χαρακτήρα.

Η Τζόαν είναι η τέλεια σύζυγος. Επί σαράντα χρόνια έχει θυσιάσει το ταλέντο, τα όνειρα και τις φιλοδοξίες της για να στηρίξει το σύζυγο της και τη λογοτεχνική του καριέρα. Ο γάμος τους έχει χτιστεί με άνισους όρους κι εκείνη έχει ξεπεράσει τα όρια της. Την παραμονή της βράβευσης του Τζο με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, η Τζόαν ετοιμάζεται να αποκαλύψει το μεγαλύτερο μυστικό της καριέρας του.

Βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο της Μεγκ Γούλιτζερ, το The Wife (Η Σύζυγος) διαδραματίζεται κυρίως στη δεκαετία του ’90, κάνοντας όμως αναδρομή και στα πρώτα χρόνια της σχέσης του ζευγαριού, πίσω στις δεκαετίες του ’50 και του ’60. Είναι δύσκολο να μην ενδιαφερθεί κάνεις για την ιστορία καθώς αυτή ξεδιπλώνεται μέσα από τα μυστικά του ζευγαριού και αντιλαμβανόμαστε τους ρόλους των φύλων και τη δυναμική της οικογένειας. Η ταινία βασίζεται ακριβώς σε αυτή τη δυναμική, αγγίζοντας κάθε μέλος μιας φαινομενικά ιδανικής οικογένειας, τα μυστικά και τις προσδοκίες τους.

Όμως, παρά το δυνατό αυτό υπόβαθρο, η γραφή και η αφήγηση της ταινίας δεν αποτελούν το δυνατό της σημείο, με περιττές αναδρομές που δεν προσφέρουν τίποτα και το σύνολό της να στηρίζεται στην ερμηνεία της κεντρικής ηρωίδας, την οποία υποδύεται η Glenn Close. Πάνω στον κεντρικό χαρακτήρα της συζύγου χτίζεται όλη η αφήγηση για τη θυσία, για την επιλογή και για το πατριαρχικό περιβάλλον που οδηγεί τις καταστάσεις, ακολουθώντας μια τυπική και ίσως αναμενόμενη συνέχεια που χωρίς την λάμψη της, δεν θα ξεχώριζε από οποιαδήποτε άλλη ταινία που έχει αγγίξει έμμεσα ή άμεσα το ίδιο θέμα.

Η Glenn Close είναι καταπληκτική στον ρόλο της προσφέροντας μια εξαιρετική ερμηνεία και ισορροπώντας το μελόδραμα της ταινίας, το οποίο σε αντίθετη περίπτωση θα μπορούσε να την σκεπάσει. Είναι τόσο δυναμική και τόσο ήρεμη, όσο πρέπει σε έναν ρόλο που δεν έχει οτιδήποτε τολμηρό ή διαφορετικό από τη ζωή μιας πολύ συνηθισμένης γυναίκας. Ο Jonathan Pryce προσφέρει σταθερή στήριξη αναλαμβάνοντας τις πιο έντονες στιγμές και λειτουργώντας ως ένας πολύ ταιριαστός παρτενέρ, που αφήνει την Close να λάμψει στον ρόλο της.

Το The Wife (Η Σύζυγος) του Bjorn Runge είναι μια θαμπή κατά διαστήματα, αλλά εξαιρετικά έγκαιρη ταινία, με συνηθισμένη γραφή και μια εξαιρετική ερμηνεία που την κάνει να ξεχωρίζει.

Σκηνοθεσία: Bjorn Runge

Πρωταγωνιστούν: Glenn Close, Jonathan Pryce, Christian Slater, Max Irons, Annie Starke, Harry Lloyd και Elizabeth McGovern

Στους Κινηματογράφους!

Πες μας την άποψη σου..