5+1 ταινίες για την 28 Οκτωβρίου!

Η 28η Οκτωβρίου αποτελεί αναμφίβολα μια ηρωική μέρα για την Ελλάδα, εξίσου ηρωικοί όμως είναι και οι θεατές ορισμένων ταινιών που έχουν παραχθεί για αυτή. Μεγάλες εισπρακτικές επιτυχίες αλλά και εμβληματικές cult ταινίες, έχουν έμπνευση το έπος του 40′.

1. Υπολοχαγός Νατάσσα

Εμβληματική. Η τεράστια εμπορική επιτυχία με πρωταγωνίστρια την Αλίκη Βουγιουκλάκη και δίπλα της τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Μια υπερπαραγωγή της εποχής σε σενάριο Νίκου Φώσκολου. Οι υπερβολές στις ερμηνείες και τα σεναριακά λάθη θεωρούνται πλέον μέρος της cult κουλτούρας μας.

2. Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση

Ένα ρεσιτάλ ερμηνείας από τον Θανάση Βέγγο, σε μια ταινία που μιλάει για τον πόλεμο χωρίς πομπώδεις ηρωισμούς.

3. Υποβρύχιο Παπανικολής

Με πρωταγωνιστή τον Κώστα Καζάκο, στην ταινία εκτυλίσσεται η ιστορία των ναυτικών του υποβρυχίου “Παπανικολής” που απέπλευσε λίγο μετά από την κήρυξη του πολέμου του ’40, για την Αδριατική.

4. Κοντσέρτο για πολυβόλα

Σενάριο Νίκου Φώσκολου και πρωταγωνιστές οι Τζένη Καρέζη, Μάνος Κατράκης, Κώστας Καζάκος, Ανδρέας Μπάρκουλης. Η ιστορία αυτής της ταινίας χρησιμοποιήθηκε από το Νίκο Φώσκολο έξι χρόνια αργότερα στην τηλεοπτική σειρά «Ο Άγνωστος Πόλεμος», που προβλήθηκε από την ΥΕΝΕΔ και έκανε θραύση, αφού άγγιξε υπερβολικά μεγάλα ποσοστά επιτυχίας για την εποχή εκείνη.

5. Οι Γενναίοι του Βορρά

Απρίλιος του 1941. Οι Γερμανοί μετά την εισβολή τους στην Ελλάδα, και παρά τις διαβεβαιώσεις ότι δεν θα επιτρέψουν την είσοδο Βουλγαρικών στρατευμάτων στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, τις παραδίδουν στους Βούλγαρους και τους κομιτατζήδες.

Φυσικά ο κατάλογος των ταινιών δεν σταματά εδώ. Η Κατάσκοπος Νέλλη, Η Δασκάλα με τα Ξανθά Μαλλιά, Το Μπλόκο, Αυτοί που μίλησαν με τον θάνατο και το Ξυπόλιτο Τάγμα, το οποίο και αποτελεί την πρώτη συμμετοχή του Μίκη Θεοδωράκη στον κινηματογράφο, συμπληρώνουν έναν εντυπωσιακό κατάλογο.

Ειδική μνεία θα δώσουμε και σε μια σύγχρονη ελληνική παραγωγή, την ταινία του Παντελή Βούλγαρη Το Τελευταίο Σημείωμα, που κυκλοφόρησε το 2017.

5+1. Το Τελευταίο Σημείωμα

Με πρωταγωνιστή τον Ανδρέα Κωνσταντίνου, η ταινία περιστρέφεται γύρω από το γεγονός της εκτέλεσης των 200 Ελλήνων κομμουνιστών πολιτικών κρατουμένων, ως αντίποινα για το θάνατο ενός Γερμανού στρατηγού από Έλληνες αντάρτες το 1944.

Πες μας την άποψη σου..