6+1 Ταινίες για το Πάσχα!

Η εβδομάδα των παθών και του Πάσχα αποτελούν πάντα μια ευκαιρία για θρησκευτικές και ιστορικές υπερπαραγωγές.

 

1. Μπεν Χουρ (1959)

Η οδύσσεια του Εβραίου άρχοντα που, σ’ ένα γύρισμα της μοίρας γίνεται σκλάβος, ανακαλύπτει το χριστιανισμό, χάνει όλους τους δικούς του και μόνος πια κερδίζει τη μάχη με το πεπρωμένο σε μία ιστορική αρματοδρομία, παραμένει στη λίστα των πιο επιτυχημένων εμπορικά παραγωγών όλων των εποχών.

2. Silence (2016)

Η ταινία περιγράφει το ταξίδι δύο Πορτογάλων ιερέων στην εχθρική, προς τους Χριστιανούς, Ιαπωνία του 1639. Μια συναρπαστική εξερεύνηση της προσωπικής έναντι της δογματικής πίστης, που με την ιδιαίτερη ιστορία της αγγίζει το απίστευτα μεγάλο ερώτημα για το ποια είναι η αξία της πνευματικής πίστης σε έναν κόσμο που δεν έχει καμία ανάγκη για αυτή. Αναλυτική κριτική εδώ.

3. Το Κατα Ματθαίον Ευαγγέλιο (1964)

Η ταινία που χαρακτηρίστηκε από τους απανταχού κριτικούς ως το αριστούργημα του Πιερ Πάολο Παζολίνι , βασισμένη στο ευαγγέλιο του Αποστόλου Ματθαίου. Μία συγκλονιστική μαρτυρία Πίστης, από έναν άθεο. Ο Παζολίνι ακολουθεί πιστά τη δομή του Κατά Ματθαίου Ευαγγελίου και χρησιμοποιεί αποκλειστικά το κείμενό του, χωρίς να προσθέτει ούτε λέξη δική του.

4. Η Ωραιότερη Ιστορία του Κόσμου (1965)

Από την γέννηση ως την ανάληψη…

5. Ο Χιτών(1953)

Ο Ρωμαίος αξιωματικός Μάρκελλος Γάλλιος, που επέβλεψε τη σταύρωση του Ιησού, βασανίζεται από τύψεις και οι γιατροί του αυτοκράτορα Τιβέριου τον συμβουλεύουν να βρει το χιτώνα του Χριστού, ώστε να θεραπευτεί από τα βασανιστικά οράματά του.

6. Τα Πάθη (2004)

Μια ταινία που προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις… Ασχολείται αποκλειστικά με τις τελευταίες δώδεκα ώρες από τη ζωή του Χριστού μέσα από τα τέσσερα Ευαγγέλια. Κατά τη διάρκεια της ταινίας, ο σκηνοθέτης κάνει σύντομες αναδρομές στα παιδικά Του χρονιά και την πορεία της τρίχρονης διδασκαλίας Του. Οι διάλογοι είναι αποκλειστικά στην ανακατασκευασμένη αραμαϊκή γλώσσα, στη δημώδη εβραϊκή και στη λατινική.

6+1. Mary Magdalene (2018)

Ένα βιβλικό δράμα για την αγάπη και την αφοσίωση. Ουσιαστικά, η εξιστόρηση των παθών του Ιησού από την προοπτική και τη ματιά μιας εκ των διασημότερων μαθητριών του. Αναλυτική κριτική εδώ.

Πες μας την άποψη σου..