Κριτική Ταινίας : Ad Astra

Το Ad Astra του James Gray είναι μια συναρπαστική και επική κινηματογραφική ταινία. Εκπληκτικά κινηματογραφημένη, διηγείται μια ιστορία για την ανθρώπινη ανάγκη της εξερεύνησης που, ενώ μοιάζει σαν να έχει ξαναειπωθεί, αποτελεί ένα μνημειώδες ταξίδι για την αναζήτηση του ανεξερεύνητου με μια όμως μεγάλη αίσθηση οικειότητας.

Ο Brad Pitt ταξιδεύει στο διάστημα αναζητώντας απαντήσεις στη νέα ταινία επιστημονικής φαντασίας του James Gray. Ο James Gray ισχυρίζεται πως η πρώτη του έμπνευση για τη δημιουργία της ταινίας ήρθε όταν διάβασε για τη δουλειά του βραβευμένου με Νόμπελ φυσικού Enrico Fermi, γνωστός για την κατασκευή του πρώτου ατομικού αντιδραστήρα το 1942. Ο Fermi πίστευε πως κατά 90% η νοτιοδυτική πλευρά των ΗΠΑ θα εξαφανίζονταν τη στιγμή που ο άνθρωπος θα κατάφερνε να χωρίσει το άτομο στα δύο.

H ιστορία ακολουθεί τον αστροναύτη Roy McBride καθώς ταξιδεύει στα πέρατα του ηλιακού συστήματος για να βρει τον χαμένο πατέρα του και να διαλευκάνει ένα μυστήριο που απειλεί την επιβίωση του πλανήτη. Το ταξίδι του θα φέρει στην επιφάνεια μυστικά που θέτουν υπό αμφισβήτηση τη φύση της ανθρώπινης ύπαρξης και τη θέση μας στο σύμπαν.

Το Ad Astra είναι μια θαυμάσια κινηματογραφική εμπειρία. Η κινηματογράφηση, ο σχεδιασμός ήχου, ο σκηνικός σχεδιασμός και κάθε ένα τεχνικό κομμάτι της ταινίας είναι αριστοτεχνικά φτιαγμένα και συνδυασμένα. Ο James Gray δημιουργεί μια γκρίζα και καταθλιπτική οδύσσεια, με τη σχέση πατέρα-γιου να βρίσκεται στον πυρήνα της. Μια ταινία που χρησιμοποιεί κάτι τόσο τεράστιο όσο το άγνωστο, για να μιλήσει για συναισθήματα οικεία σε όλους. Αφηγηματικά, η ταινία είναι άρτια, αλλά, για να δημιουργήσει το θέμα και την διάθεση της ταινίας, μοιάζει να μπερδεύει κομμάτια και στοιχεία από άλλες παλαιότερες ταινίες. Ίσως αυτό να γίνεται εμφανές σε κάποιες στιγμές και να μπερδεύει το νόημα της ιστορίας, κάνοντας το σενάριο να μοιάζει επιτηδευμένο.

Ο Brad Pitt πρωταγωνιστεί στην ταινία με μια σιωπηλή ερμηνεία, η οποία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αξιομνημόνευτη, άλλα ταιριάζει απολυτά και συμπληρώνει το συνολικό ύφος της ταινίας. Ο ίδιος αποτελεί, εξάλλου, το κέντρο και τον μοναδικό πρωταγωνιστή της, καθώς κανένας άλλος χαρακτήρας δεν εξελίσσεται και δεν έχει ουσιαστική θέση στην ιστορία.

Το Ad Astra του James Gray είναι μια στοχαστική και μεθοδική ταινία, για έναν άνθρωπο που ανακαλύπτει και πάλι τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος, σε ένα μεγαλειώδες και επικό σκηνικό.

Σκηνοθεσία: James Gray

Πρωταγωνιστούν: Brad Pitt, Tommy Lee Jones, Ruth Negga, Liv Tyler και Donald Sutherland

Στους Κινηματογράφους!

Πες μας την άποψη σου..