Κριτική Ταινίας : Rogue One : A Star Wars Story

Είναι πάλι εκείνη η εποχή του χρόνου που τα πάντα είναι στολισμένα, οι άνθρωποι είναι χαρούμενοι και βλέπουμε Star Wars. Αυτή τη φορά, η Disney δημιούργησε την πρώτη spin-off ταινία του franchise. To Rogue One έχει αρχή, μέση και τέλος. Ουσιαστικά, μας παρουσιάζει ένα μέρος της ιστορίας που λαμβάνει χώρα πριν την original τριλογία.

Το Rogue One είναι η πιο straightforward Star Wars ταινία. Χωρίς πριγκίπισσες, χωρίς μαγικά ξίφη ή προφητείες, χωρίς ανατροπές, ούτε καν ένα ερωτικό ειδύλλιο. Ουσιαστικά, είναι μια πολεμική ταινία. Υπάρχουν κάποιες αστείες ατάκες και λίγο χιούμορ, κυρίως από τον K-2SO. Αυτή η straightforward προσέγγιση όμως, δεν παρέχει τη δυνατότητα ανάπτυξης των χαρακτήρων ή παρουσίασης του πολιτικού και ιστορικού υπόβαθρου, χωρίς ωστόσο να νιώθεις πως σου λείπει κάτι, αφού η ταινία παραμένει πολύ διασκεδαστική.

Η ιστορία είναι λίγο άνιση. Οι πρώτες δύο πράξεις είναι απλώς επαρκείς χτίζοντας την ιστορία, αλλά η τρίτη και τελευταία πράξη είναι εκπληκτική. Θα μπορούσαμε να πούμε πως η ταινία θα ήταν εξαιρετική, αν η ιστορία είχε αναπτυχθεί από την αρχή. Για μένα, το κύριο πρόβλημα στις δύο πρώτες πράξεις είναι οι ήρωες. Αντί να δούμε χαρακτήρες να αλληλεπιδρούν, βλέπουμε μονολόγους και μεγάλες ομιλίες που μοιάζουν εκτός τόπου. Ο ρυθμός είναι πολύ γρήγορος και δε σου δίνει τον χρόνο να κατανοήσεις και να συμπαθήσεις τους χαρακτήρες, αφού η ταινία περνάει γρήγορα από το ένα θέμα στο άλλο. Ωστόσο, το τέλος είναι πολύ δυνατό.

Οι ερμηνείες είναι καλές. Ικανοποιητική η Felicity Jones, έκπληξη ο Diego Luna. O Ben Mendelsohn εξαιρετικός, αλλά δεν του δόθηκαν και πολλά να κάνει. To ίδιο ισχύει και για του άλλους χαρακτήρες. Οι ρόλοι των Mads Mikkelsen και Forest Whitaker δυστυχώς τελειώνουν πολύ νωρίς.

Ο σχεδιασμός παραγωγής και τα SFX είναι πολύ καλά, το σύμπαν του Star Wars φαίνεται ζωντανό και πολλοί χαρακτήρες έχουν μια ρεαλιστική αίσθηση. Η σκηνή δράσης στο τέλος κρατάει, ίσως, λίγο περισσότερο, αλλά ποτέ δεν γίνεται βαρετή – τουλάχιστον κατά την πρώτη προβολή. Η κινηματογραφία και τα visuals είναι πανέμορφα, όπως και η μουσική του Michael Giacchino, η οποία είναι εξαιρετική στις σκηνές δράσης.

Το Rogue One είναι μια διαφορετική ταινία, χωρίς όμως να χάνει τον χαρακτήρα των Star Wars, με υπέροχες εικόνες και οπτικά εφέ. Αν και υπάρχουν κάποια προβλήματα με τους χαρακτήρες, σε κάθε περίπτωση, ως εμπειρία είναι καταπληκτική. Η τελική πράξη σε κάνει να ξεχνάς τα λάθη και, ό,τι και να λέμε, είναι Star Wars. Πρέπει να το δεις.

 

Σκηνοθεσία : Gareth Edwards
Σενάριο : Chris Weitz, Tony Gilroy
Πρωταγωνιστούν : Felicity Jones, Diego Luna, Ben Mendelsohn, Donnie Yen ,Mads Mikkelsen, Alan Tudyk, Riz Ahmed, Jiang Wen και Forest Whitaker

Πες μας την άποψη σου..