Κριτική ταινίας : Saltburn

Το Saltburn της Emerald Fennell είναι ένα διεστραμμένο ταξίδι στη ζωή της ελίτ, με κομψή σκηνοθεσία, χαρισματικές ερμηνείες, αλλά εννοιολογική ασυνέπεια.

Ο Όλιβερ παρασύρεται στον κόσμο του γοητευτικού και αριστοκρατικού Φέλιξ Κάτον, ο οποίος τον προσκαλεί στο Saltburn, το αχανές κτήμα της εκκεντρικής οικογένειάς του για ένα καλοκαίρι που δεν θα ξεχαστεί ποτέ.

Σε αυτή την καλοφτιαγμένη “eat the rich” αφήγηση, που είναι αρκετά δημοφιλής τελευταία, η ταινία χτίζει με επιτυχία την ένταση στην πλοκή της, αν και η τρίτη πράξη μοιάζει κάπως βιαστική. Η κινηματογράφηση ξεχωρίζει ως το πιο εντυπωσιακό μέρος της ταινίας, με πανέμορφα σκηνικά, μοναδικό φωτισμό και στρατηγική χρήση της σιωπής. Παραδόξως, η πλοκή και οι χαρακτήρες στερούνται βάθους, αφήνοντας τις αλληλεπιδράσεις τους να μοιάζουν άψυχες και την ενσωμάτωση παράξενων και σοκαριστικών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων αντισυμβατικών σκηνών με σεξουαλικό περιεχόμενο, να μοιάζει κάπως παράταιρη. Ωστόσο, παρά το κάπως αδύναμο κοινωνικό σχόλιο της ταινίας, ο μαγνητισμός της ιστορίας της σε συνδυασμό με το χάρισμα του Jacob Elordi και την ερμηνεία του Barry Keoghan, καταφέρνει να κεντρίσει το ενδιαφέρον.

Εμβαθύνοντας στα θέματα που υπάρχουν στην ταινία, διερευνάται μια περίπλοκη ισορροπία μεταξύ πλούτου, κοινωνικής ανισότητας και κλοπής, χωρίς να υποστηρίζεται σεναριακά, αφου οι “πλούσιοι” δεν κάνουν τίποτα ουσιαστικό ώστε να αξίζουν αυτά που παθαίνουν πέρα απο το ότι υπάρχουν. Η ταινία μοιάζει να παλεύει με την ταυτότητά της, διχασμένη ανάμεσα σε εκσυγχρονισμένες κλασικές ταινίες και την προσπάθεια για καλλιτεχνική πρωτοτυπία. Η οπτική υπερβολή της, η έλλειψη μιας συνεκτικής, ουσιαστικής αφήγησης και η προσπάθεια για σατιρικό σχολιασμό χωρίς όμως την αποφασιστικότητα να κάνει πραγματική σάτιρα, μειώνουν κάπως το αντίκτυπο της ταινίας.

Συνοψίζοντας, το Saltburn της Emerald Fennell ειναι μια παράξενη και απροσδόκητη εμπειρία, η οποία χαρακτηρίζεται από όμορφη κινηματογράφηση και καλές ερμηνείες. Ενώ καταφέρνει να δημιουργήσει αξέχαστες στιγμές, η έλλειψη μιας συναρπαστικής πλοκής, το αδύναμο κοινωνικό σχόλιο και η αίσθηση μιας δανεισμένης αφήγησης, την κάνουν να μοιάζει κάπως ατελής.

Σκηνοθεσία: Emerald Fennell

Πρωταγωνιστούν: Barry Keoghan, Jacob Elordi, Rosamund Pike, Richard E. Grant, Alison Oliver και Archie Madekwe

Στην πλατφόρμα Amazon Prime

Πες μας την άποψη σου..