Κριτική Ταινίας : Call Me by Your Name

Το Call Me by Your Name (Να με Φωνάζεις με το Όνομά σου) του Luca Guadagnino είναι μια ιστορία ενηλικίωσης ενός νεαρού αγοριού, με φόντο ένα ειδυλλιακό Ιταλικό καλοκαίρι. Λεπτοφτιαγμένο και ρομαντικό, εξερευνά θαρραλέα κάθε φάση της πρώτης αγάπης, απο την πρώτη επαφή μέχρι την επιθυμία και την οικειότητα.

Βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Γάλλου συγγραφέα André Aciman, το Call Me by Your Name (Να με Φωνάζεις με το Όνομά σου) διαδραματίζεται στο τέλος της δεκαετίας του ’80. Κεντρικός χαρακτήρας είναι ο Elio, ένας δεκαεφτάχρονος που ζει με τους Αμερικανούς γονείς τους σε μια περιοχή της Βόρειας Ιταλίας. Ο πατέρας του είναι καθηγητής ιστορίας και προσκαλεί έναν νεαρό Αμερικανό, τον Oliver, τον όποιο και φιλοξενεί στο μέρος που ζει με την οικογένεια του. Σύντομα, ο νεαρός Elio θα γοητευτεί απο τον Oliver, ο οποίος παρουσιάζεται ως το απόλυτο αντίθετο της εσωστρεφούς προσωπικότητας του, και σιγά σιγά μεταξύ τους θα οικοδομηθεί μια ουσιαστική σχέση.

Η ταινία αποφεύγει θαρραλέα να δώσει στον Elio τον ρόλο του θύματος μιας καταδικασμένης, απο την κοινωνία, αγάπης. Εκείνος έχει την υποστήριξη και την κατανόηση των γονιών του, έστω και βουβά, και μια ζωή μπροστά του την οποία ο ίδιος μπορεί να επιλέξει πώς θα ζήσει. Ο Oliver όμως, βρίσκεται εγκλωβισμένος σε μια πραγματικότητα που δεν μπορεί ή δεν θέλει να αλλάξει. Το Call Me by Your Name (Να με Φωνάζεις με το Όνομά σου) αποφεύγει να μετουσιώσει τα συναισθήματα των πρωταγωνιστών σε κάποιο κοινωνικό μήνυμα με αποδέκτες την συντηρητική κοινωνία. Δεν είναι δεικτικό, αλλά αντιθέτως παρουσιάζει μια ιστορία αγάπης που κυλάει τόσο φυσικά, σαν παραμύθι. Είναι απλά μια πρώτη αγάπη η οποία κορυφώνεται σε κάτι προσωρινό. κάτι που είναι παθιασμένο, τρυφερό και πραγματικό, αλλά και κάτι που δεν μπορεί και δεν χρειάζεται να διαρκέσει…μια καλοκαιρινή αγάπη.

Η κινηματογραφία της ταινίας είναι υπέροχη, με τα μελαγχολικά χρώματα και τον έντονο μεσογειακό ήλιο να λειτουργούν ως το φόντο αυτής της ιστορίας, με αποτέλεσμα να μπορεί να βγάζει κάτι τόσο οικείο και ρομαντικό. Οι ερμηνείες είναι στο σύνολο τους εξαιρετικές, ενώ ξεχωρίζουν ο υποψήφιος για Όσκαρ Timothée Chalamet και ο Michael Stuhlbarg, ο οποίος παίζει τον πατέρα του Elio και έχει έναν εκπληκτικά όμορφο μονόλογο στα τελευταία λεπτά της ταινίας. Οι δύο πρωταγωνιστές, Armie Hammer και Chalamet, καταφέρνουν και φέρνουν στην επιφάνεια, μέσα απο στωικές, συγκρατημένες εκφράσεις και χειρονομίες, μια έντονη σεξουαλική ένταση η όποια, όμως, ποτέ δεν γίνεται υπερβολική.

Το Call Me by Your Name (Να με Φωνάζεις με το Όνομά σου) είναι η πιο ρομαντική ταινία του έτους. Ένα ιδιαίτερο και όμορφα φτιαγμένο ταξίδι στην ενηλικίωση και στον έρωτα. Μια ακριβής περιγραφή αυτού που λέμε πρώτη αγάπη, σε ένα πλαίσιο τόσο οικείο αλλά και τόσο διαφορετικό.

 

Σκηνοθεσία: Luca Guadagnino

Πρωταγωνιστούν: Armie Hammer, Timothée Chalamet, Michael Stuhlbarg, Amira Casar, Esther Garrel και Victoire Du Bois

 

Στους Κινηματογράφους!

 

Πες μας την άποψη σου..